Kuvaaminen ja kuvien muokkaus

Nyt on luvassa paljon toivottua postausta siitä, miten ja millä kuvaan ja miten muokkaan kuvani. Oon yrittäny saada tähän kaiken tarpeellisen, mut lisää tietoo tulee kyllä kysymällä!


Kamera. Eli tällä kameralla on lähes poikkeuksetta otettu jokaisen postauksen jokainen kuva. Käytössä oon saanu kyseistä Nikonia pitää reilut kaks vuotta ja oon ollu tosi tyytyväinen. Tää on ihan loistava kamera harrastelukuvailuun ja semmoseen! En oo vielä joutunu ees harkitseen uutta, koska tää on täyttäny kaikki mun toiveet. D3100 on mun ensimmäinen järjestelmäkamera ja sopii kyl hyvin ekaks järkkäriks kelle tahansa!
Objektiivit. Nämä kaksi siis löytyy! 18-105 mm putki tuli kameran mukana, enkä siis omista ollenkaan 18-55 mm perusputkea, mikä tulee melkein kaikissa kameroissa messissä. Tää palveli mua puolentoista vuoden verran ja oli ihan kelpo objektiivi jolla tykkäsin kuvailla. Viime jouluna sain kuitenkin lahjaks tuon 50 mm ja se vei heti lempparin paikan! Oon valehtelematta kuvannu tol viiskyt millisellä siitä asti kun sen sain, koskematta vanhaan objektiiviin ollenkaan. Tossa 50 mm putkessa on niin loistava valovoima ja se on niin kevyt ja helppo kuljettaa, että se on aina mun kamerassa kiinni. Tuntuu ees oudolta kuvailla jollain muulla, toi on ollu ihan huippu!

Jalusta. Tää on yks mun harvoista kuvaustarvikkeista, mutta oon kokenu jalustan aika tarpeelliseks! Usein monet kuvat jotka otan sisällä, otan nimenomaan jalustan kanssa, ettei kuvat heilahda. Jalustaa tulee muutenkin käytettyä toisinaan ulkona kuvatessa tai jos on haasteena saada joku kuva kokonaan tarkaksi. Harvemmin jaksan jalustaa kuitenkaan lähtee kantelemaan minnekkään muualle, et se auttaa kuvaamisessa lähinnä kotona ja kotipihalla, mut siitä on iso apu! Jalustaa kannattaa käyttää aina jos on hämärää, niin kuvissa säilyy varmasti laatu!

Kuvaaminen ja asetukset. Melkein aina kuvatessani, kuvaan manuaaliasetuksella (ympyröity kuvasta punaisella). Tilanteissa joissa ei ehdi asetuksia säädellä, on käytössä liikkuva kuva, jotta saa liikkeen pysäytettyä. Tosi. Usein käytän aina kuvatessani samalla myös sarjakuvausta ja otan täysin samanlaisia kuvia 3-4 peräkkäin. Näin ollen pystyy valitsemaan kaikkein tarkimman ja parhaimman kuvan, kun on monta samanlaista. Tilanteesta riippuen käytän joko automaattitarkennusta tai manuaalista. Lähikuvia kuvatessani (esim. kukkaset) säädän tarkennuksen käsitarkennuksella, sillä silloin voi helpommin itse päättää sen, mihin tahtoo kameran tarkentavan.

Käytän kuvatessani pääsääntöisesti ISO-arvona aina 100, 200 tai 400. Tätäkin vaihtelen tilanteesta riippuen. Kuvatessani sisällä hämärässä, saatan vaihtaa ISO-arvoksi jopa 1200. Pyrin kuitenkin käyttään aina mahollisimman pientä lukua, koska mitä isompi toi ISO-arvo on, sitä enemmän kuvaan tulee kohinaa.

Aukosta ja valotusajasta on tosi vaikeeta sanoo mitään, kun ne vaihtelee tosi paljon tilanteen mukaan. Yritän kuitenkin pitää usein pitää kuvissa mahollisimman pienen tarkennusalueen. Useimmiten käytän esimerkiks asukuvissa aika suurta aukon kokoa (eli pieni luku, esimerkiksi f2.2). Haluun yleensä, että tausta on mahdollisimman epätarkka ja kuvauskohde pääsee kunnolla etualalle. Valotusajan valitsen sit aukon ja ISO-arvon jälkeen ja katon aina et millane valotusaika on hyvä missäkin tilanteessa. Näihin asetuksiin vaikuttaa tosi monet asiat, pelkästää kuvattavan hiustenväriki saattaa vaikuttaa. Ja jos on ottanu kuvan esimerkiks varjossa ja hetken päästä paistaa aurinko, saattaa mennä asetukset ihan uusiks. Mut tekemällä oppii ja nykyään osaan aika nopeesti jo laittaa hyvät asetukset missäkin tilanteessa. Kokeiluahan se aina vaatii ja on tosi tärkeetä muistaa ottaa testikuvat ja testailla ihan rauhassa mikä on hyvä!

Kuvien muokkaus. Tossa ylhäällä muutamat esimerkit mun tavasta muokata kuvia. Kaippa tosta jotain selvää saa.

Tähän en ala tekeen mitään vaihe vaiheelta juttua kuvien kera, koska muokkaan kuvia niin monissa eri ohjelmissa, että menis vähän hankalaks ja postauksesta tulis hirveen pitkä. Jos erityisesti joku tietynlainen muokkaussysteemi kiinnostaa, voin tehä erikseen postauksen, jossa näytän kuva kerrallaan miten homma toimii, hihkaskaa niin pistetään harkintaan! Mut tässä postauksessa jos lyhyesti selitetään ja laitetaan parit havainnollistavat kuvat niin tässä tulee. Toivottavasti tästäkin on apua.

1. Alotan aina muokkauksen photofiltrellä. Rajaan kuvan siellä ja pienennän aina blogin kokoon sopivaks (770 leveys). Kummempia en sen avulla tee.

2. Kun koko ja rajaus on tehty, siirryn sen jälkeen photoshoppiin. Siellä kirkastan kuvan värejä ja lisään kontrastia tarpeen mukaan. Alotan aina "levels" kohdalla ja säätelen siinä mieleni mukaan niitä kohtia. Tän jälkeen otan vielä kirkkauden ja kontrastin säädön ja teen tarpeelliset jutut. Yleensä en käytä photaria muuhun, vaikka tiedän että sillä sais aikaan vaikka mitä.

Tässä on esimerkkikuva photoshopin käytöstä. Oon ympyröiny vaiheet mitä noudatan. Eli ensin painan layer -> New adjustment Layer ja sitten muokkaan noille kahdella ympyröidyllä vaihtoehdolla, mistä ylempänä selitinkin.

3. Teen loppumuokkaukset picmonkeyllä. Siellä lisään tarkkuutta, saatan korjailla vielä kontrasteja ja varjoja ja yleensä aina lämmitän kuvien sävyjä jonkinverran. Melkein jokainen osaa käyttää kyseistä ohjelmaa, niin en siitä laittele esimerkkikuvia.

4. Jos vielä haluan jotain muokata, käytän satunnaisia efektejä esimerkiks pixrl-o-matic ohjelmasta, tai be funkysta.


Kollaasit. Ne teen aina picasan avulla. Tossa pieni havainnollistava kuva, jos joku ei tiedä,mistä kyseinen toiminto löytyy! Peilikuvakollaasitkin teen Picasalla, mutta: Ensin muokkaan photofiltressä kaksi täysin samanlaista kuvaa, joista toisen käännän peilikuvaksi ja luon picasassa kollaasiksi. 

Toivottavasti saitte tän postauksen kautta ees vähän jotain nippelitietoo mun tavasta kuvata ja muokata kuvia. Mikään ei siis oo välttämättä teknisesti oikein, nää on vaan mun omia tapoja, mitkä oon todennu hyviks. Pahottelut jos jotain jäi pois, mut oli ihan kauheesti asiaa ja vaikee muistaa kaikki!

38 kommenttia:

 1. Upeita kuvia ++ ihana postaus jälleen!:)<3

  VastaaPoista
 2. anteeksi että kysyn, mutta mistä voi vaihtaa tota aukon kokoa Nikon D3100? :) Kun mulla on nyt aika iso se.. ja jos laitan ton m-kuvauksen niin sillon mun kuvista tulee enemmän sinisiä. :o kai mull on sitten eri asetukset..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. anteeksi kun vastaan veran puolesta, mtuta käynnistys napin vieressä on +/- merkki niin paina se pohjan ja samalla pyöritä "hammaspyörää" :) Toivottavasti ymmärsit.

   Poista
  2. Siinä se vastaus tulikin! :) Eli jos katot esimerkiks tota "photoraphy" kuvaa, toinen sormi on itseasiassa just sen pyörän kohdalla. Jos pelkästään sitä pyörität, vaihtuu valotusaika. Jos samalla painat pohjassa sitä kuvan otto napin lähellä olevaa pientä +/- nappia ja pyörität pyörää, saat aukkoo muutettua. :)

   Eli tässä vielä aijaahan ladattuna sama kuva, jossa on ympyröity sen manuaalin lisäks ne napit mitä pitää painella ja säätää et saa aukon kokoo muutettua!

   http://aijaa.com/jOqWnv

   Ja se on ihan asetuksista kiinni se sinisyys! Ja se riippuu tietysti missä otat kuvia. Jos sulla on käytössä automaattinen valkotasapaino, niin se saattaa esimerkiks loisteputkivalossa muuttaa valkosen vähä sinertäväks, samoin lumen kans. Mut kun säätelet niitä asetuksia, nii eiköhän sen sinisyydenki saa pois! :) Ja siis piti sitä vielä sanoo, et se riippuu ihan objektiivista kuinka isoks/ pienek saa sen aukon. Toivottavasti tää selvensi!

   Poista
  3. kiitos aivan hirveästi! :) ei moni bloggaaja jaksaisi kirjottaa noin selkeästi yhelle anonyymille vaan! ♥ oot kultaa, kai mä kohta tän opin!

   Poista
 3. Oho! En oo tienny et picasal saa tehtyy kans noita peilikuvakollaaseja, good to know ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saahan niitä. ;) siitä vaa testaileen! Sitku mennään kuvaan, voin opettaa sua, haha!

   Poista
  2. Käy! ;) unohdettii muute taas tällä viikolla meiän treffit :-D

   Poista
  3. oho.... vaihteeks... :D:DD

   Poista
 4. Upeita kuvia! Oletko itse ottanut kuvat vai oletko kopioinut netistä?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ööh... olettaisin et blogissa mainittais jos kuvat ois jostai muualta :--D

   Poista
  2. Tarkoitan nyt tämän postauksen kameran kuvia (siis et missä on kamera tai vaikka joku kameran jalusta vaikka!) :--D

   Poista
  3. Jos ottasin kuvia netistä, laittasin aina tiedot sivun alalaitaan miltä sivulta kuvat otin. Eli siis, kaikki postauksen kuvat, jalustat ja kaikki oon ottanu ite! :) Mut kivahan se on, jos ne näyttää niin hyviltä et ne ois voinu kopioida netistä, haha. :-D

   Poista
 5. Hyödyllinen postaus!

  Emmu
  http://emmunjahemminblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
 6. Hyvä postaus:))! Omistan jalustan, mutta en juurikaan käytä sitä... oon kyllä aatellut että ns. tuotekuvaukset (ostospostauksiin :D) olisi järkevä ottaa jalustalla, tästä lähtien aionkin tehdä sillee :)!
  Tee ihmeessä kuvanmuokkauspostaus vielä erikseen vaihe vaiheelta. Olisiko mhdollista, että tekisit sen siten, että yks kuva vaikka photoshopilla ja toinen jollain muulla ohjelmalla, sillä kaikki (eli minä :D) ei pysty hommaamaan photoshoppia (vanhemmat ei suostu maksaa :D).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooo kannattaa ehdottomasti hyödyntää jalustaa jos sellanen on! Hämärässä ku se varsinkin auttaa tosi paljon! :)

   Jajooo, pistetään mieleen, ymmärrän et kaikilla ei oo varaa photoshoppiin. Tosin, mä käytän kaikkien mun kuvien muokkauksessa photoshoppia apuna, et voisin tehä postauksen missä näytän vaihe vaiheelta ihan tarkkaan miten muokkaan. Ja ne kellä ei oo photoshoppia, jättää vaan sen vaiheen sit pois! :>

   Poista
 7. mitkä asetukset sulla on että saat noi bokehpallot tonne taakse asukuvissa? ://

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen vaikuttaa tosi paljon objektiivi ja kuvauspaikka ja valo. Niinku huomaat, esimerkiks tossa "smoothie time" postauksessa ei niitä palloja sinne taakse tule. Se johtuu siitä et otin kuvat keskustassa pilvisellä säällä.

   Mulla ne tulee oikeestaan yleensä aikalailla vahingossa, mut yks kikka on semmonen, et ottaa kuvat auringonpaisteessa esimerkiks koivujen edessä, niit et aurinko osuu niihin puihin. Sit vaaditaan semmonen objektiivi, missä saa aukon mahdollisimman suureksi (eli pieni luku), jolloin taustasta tulee epätarkka ja koivun lehdet muuttuu ns. valopalloiks. Hirveen hankala selittää, mut useimmiten ne vaan tulee vahingossa, en mieti kuvipaikkoja kauheesti niitten pallojen kannalta. :)

   Poista
  2. heii, onko sulla käytössä pistemittaus, keskustapainotteinen vai matriisimittaus? :)

   Poista
 8. Ihan mahtavan ihmisen kertomana kaikki tuli, ihana postaus Vera!:-)♥

  VastaaPoista
 9. Tää oli niin mahti postaus etten oikein osaa kommentoida mitään:D

  VastaaPoista
 10. sulla on toi ensimmäinen kuva, onko sun oma ottama? - jos on. Niin kui sait siihe pelkän valkeen taustan? VAI oliks sulla joku valkee paikka jossa otit ton kuvan ?
  VASTAUSTA KIITOS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se mun ottama, kaikki kuvat on ellen erikseen mainitse. :) Ja otin sen siten että pistin jakkaran päälle valkosen lakanan, otin kuvan ja takana näky muun väristä taustaa. Muokkasin sen erivärisen taustan osan valkoseks, niinku se osa taustasta jo sen lakanan ansiosta oli. Hankalaa selittää. Mutta teen melkeen aina noin, täältä ei löydy valkosia pintoja oikeestaan yhtään.... :-D

   Poista
 11. tää postaus oli aivan upee :) voin vaan kuvitella että tää vei hurjan paljon aikaa, ihana että jaksoit silti tän tehä ! mulla on eri kamera, mutta sain silti tosi paljon vinkkejä kuvaamiseen tosta postauksista ja kans noista muista kommenteista. kiitti:)♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihan kauheesti! :) Tässä oli kyl kauhee homma, mut tän tekeminen oli samalla tosi hauskaa! On tosi kiva jos ihmiset saa tästä ees vähän apua! :) ♥

   Poista
 12. Mun mielestä picasalla on todella vaikea muokata tota kollaasia, kun siihen tulee vaan se valkea tausta ja ite pitäis taiteilla siihen ne kuvat (toisesta tulee aina suurempi, tai sitten toinen on vähän alempana) Jos ymmärsit mitä tarkoitan. Ehdottomasti otetaan vastaan postausta jossa kerrot enemmän kuvien muokkaamisesta (se olisi tarpeen, tälläiselle idiootille joka ei oikein ymmärrä noista, haha)

  Onko muuten tämä photoshop ilmainen? Ja saako sitä suomenkieliseksi? Ajattelin vain ladata sen, ellei maksa mitään:) Tiedätkö muita _tietokoneelle_ ladattavia kuvan muokkaus ohjelmia kuin picasa ja photoshop? (tietenkin ilmaisia sitten)

  Ittelläni on ihan Canonin järjestelmä kamera, tykkään siitä tositosi paljon koska oon kuullut vähän huhuja Nikonin kameroista että ne ovat täyttä pskaa? Öm. Ei mielestäni siltä näytä, tuo kamerasi näyttää oikeinoikein kivalta ja hyvältä!:) ei näköjään kannata aina uskoa, mitä huhuja kuule haha ;)

  Tästä postauksesta sain kyllä paljon tietoa (sitä olisi voinut olla enemmän kuvien muokkaamisesta, mutta tee ihmeessä joskus jos jaksat siitä erillistä postausta). Eli KIITOS!(:

  Oon seuraillut blogiasi jonkun aikaan (en pitkään) Löysin tän joskus heinäkuun alussa muistaakseni ja oon aina kattellu kivoja postauksias. Mutta en oo koommin viittynyt kommentoida, kun ei mulla ole edes google tunnuksia (olisiko tyhmää kommentoida anonyymina aina?-entiedä Haha:D) Varmaan luon ne, niin voin sitten liittyä ihan lukijaksi asti.

  Saat varmaan kuulla tätä jokapostauksessa mut mun on pakko kehua että oot tosi kaunis, ja mitä nyt kiinnitin huomion tossa kuvassa missä juot ediä niin noihin ihaniin aurinkolaseihin ja rannekoruihin. AWWWWS. ♥

  Muuten onko sulla automaatti takennus noissa kameroissa ihan OK? koska mulla se aina lagaa, ja saattaa lakata toimimasta. Mun on pitänyt vaihtaa pari objektiivia kun aina automaatti tarkennus on mennyt paskaks. Taisiis objektiivistahan se johtuu, hah. Mut aattelin nyt kysyä sulta neuvoa kun oot tollanen kamera ammattilainen.

  Anteeks ylipitkä kommentti, olis pitäny kai pikkuse rajottaa mut on niin paljon asiaa :') hih. Mutta kaikkea hyvää sulle ja katsellaan sitten uusien postauksiesi parissa (niitä odotetaan innolla !!!)

  moiks!
  / älä välitä kirjoitusvirheistä -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Picasalla on oikeestaan tosi helppo tehä kollaaseja, jos laitat kaks suunnilleen samankokosta kuvaa. Esimerkiks kaks pystykuvaa, niin siitä saa hyvän! Musta tuntuu, et sulla on käytössä vähän väärä "asetus" kollaasia luodessa. Ootko huomannu siinä sellasen alasvetovalikon, mistä voi valita "mosaiikki, kuvakeko, ruudukko" yms? Kun valitset ruudukon, kuvista tulee automaattisesti samankokoset! Sit voit vaihtaa sitä sivumutoo ja kattoo mikä näyttää parhaimmalta. :) Voin yrittää kyl tehä tosta kollaasin luomisestakin jossakin vaiheessa paremman tutoriaalin, niin eiköhän ala onnistumaan!

   Ja photoshop ei ole ilmainen, valitettavasti. Siitä on saatavilla eri versioita, mut uusimmat on tietysti aika hintavia. Ja kieleksi saa vissiin kyllä suomenkin valittua, ite vahingossa otin eglannin, enkä osaa sitä enää vaihtaa, hups... Ja siis toi photofiltre on kans sellanen mitä käytän ja sen saa ladattua koneelle. En tiedä onko se ilmanen kokonaan, mutta ainakin kokeiluversion saa ilmaseks ladattua! Photoscape on kai myös joku koneelle ladattava ohjelma, mut siitä en tiedä kauheesti ku en ite sitä käytä. Mut googlettamalla löytyy, mun tietääkseni siitä on ainakin ilmasia versioita? :)

   Ja jooo, ei kannata uskoo huhuja! Canon ja Nikon on kuitenkin erimerkkisiä kameroita ja niissä on eri juttuja ja omat kannattajansa. Molemmat on tosi laadukkaita ja hyviä! :) Ja ole hyvä! Tosiaan olis voinu olla enemmänki kuvan muokkauksesta, muttakun tästä ois tullu ihan järkyttävän pitkä postaus, teen sitten joku kerta siitä sitten erikseen!

   Ja tosta automaattitarkennuksesta vielä, kyllä mulla se on ainakin pari vuotta toiminu ihan ilman mitään ongelmia. :o Että en tosta asiasta tiiä sitten sen enempää, sori etten osaa auttaa. :d

   Ja kiitos ihan kauheesti tästä kommentista! En oo koskaan saanu vastaavaa, näin pitkää ja ihanaa. On upeeta kirjottaa blogia, kun tietää että joku lukee ja jotakuta kiinnostaa. Toivottavasti pysyt mukana vielä pitkään, kiitos tosi paljon! :) Pitkät kommentit on vaan plussaa, näitä on kiva lukee!

   Poista
 13. ihana postaus ja hei mä oon just niitä jotka ei oo osannu/jaksanu tutkia miten picasalla tehään kollaaseja, kiitos tästä!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitooos, hyvä että tästä oli apua! :)

   Poista