VINKKEJÄ HIUSTENKASVATUKSEEN

Heippa! Palailin blogin ääreen toteuttamalla toivotun (ja pitkän) postauksen, joka käsittelee hiusten kasvatusta. Mä en todellakaan tiedä toimiiko nää oikeesti, tai toimiiko kaikilla, mut oon kokenu muutamien perujuttujen avulla että hiukset kasvaa paremmin, tai sanotaanko näin, että parempikuntosina.

Osa vinkeistä nyt on varmasti myös monille tuttuja ja peruskauraa, mutta päätin koota tähän nyt almost kaiken mitä tulee kokeiltua! Kuvissa näkyy kasvatusprojektin tulos ja tuotteita joita oon käyttäny. Jos niistä tai jostakin muusta tulee kysyttävää, esittäkää vaan kysymyksiä kommenttiboksissa!

Toivottavasti joku saa tästä vinkkiä omien hiusten hoitoon. 

040

Hiusten peseminen

- Pese hiukset mahdollisimman harvoin. Mitä pidempi pesuväli on, sitä vähemmän hiukset rasittuvat pesemisestä ja mahdollisesta kuivaamisesta. Pesuväliä kannattaa pidentää pikkuhiljaa ja jos hiukset ovat rasvoittuvaa sorttia, voi ostaa esimerkiksi kuivashampoota.

♥ Itse pesen hiukset kerran tai kaksi viikossa, joka muuten edesauttaa myös punaisen hiusvärin pysymistä (väri ei haalistu kun hiuksia ei pese usein > ei tarvitse värjätä niin usein)

- Pese/ kastele hiukset aina viileällä/ kylmällä vedellä. Kylmä vesi sulkee hiussuomuja, saa hiuksista kiiltävämmät ja sileämmät, sekä se ylläpitää hiusvärin kirkkautta. Tämän oon saanu huomata ehdottomasti punasen tukan kanssa.

- Ja lisävinkki koskien edellistä kohtaa. Huuhtele lopuksi huuhtele hiuksia vielä niin kylmällä vedellä kuin pystyt ja pää alaspäin. Se tuntuu aluksi hieman ikävältä, mutta kun siitä ottaa tavan, kaikkeen tottuu. Hiuksista tulee ihanan sileät ja olostakin raikas. (Ihan vaan vinkkivitosena, tee tää niin ettet seiso kokonaan kylmän suihkun alla.)

-  Pyri pesemään hiukset rauhassa, ilman kiirettä. Sillä, jos vaan mahdollista, älä kääri hiuksia kuivumaan pyyhkeen sisään. Älä myöskään harjaa niitä märkinä, tai edes kosteina. Ja mikä tärkeintä, vältä föönin käyttöä.

♥ Itse pesen hiukset yleensä iltaisin, kun ei ole enää menoa mihinkään. Hiukset saavat kuivua rauhassa, eikä niitä tarvitse rasittaa hiustenkuivaajalla. Joten jos olet aiemmin pohtinut asiaa, niin kyllä, sillä on väliä koska kutrisi peset!


044088  
Hiusten muotoilu ja kampaukset

- Älä kuivaa hiuksia pyyhkeellä muuten kuin painelemalla ylimääräiset vedet hellästi pyyhkeeseen. Älä kieritä hiuksia, äläkä hankaa. 

- Tästä päästäänkin siihen, miten hiusten kanssa tulee nukkua. Varsinkin jos omistat pitkät hiukset, nuku hiukset kiinni. Löysä nuttura päälaella tai letti on toimiva vaihtoehto. Näin hiukset eivät hankaa niin paljon tyynyä vasten ja ne eivät katkeile samalla tavalla kuin auki ollessaan. 

- Pyri keksimään vaihtoehtoisia kampauksia hiuksiisi ainaisen kihartamisen tai suoristamisen sijaan. Esim. kun hieman kosteisiin hiuksiin tekee ranskanletin tai pari yön ajaksi, saa aamulla kivat laineet.

- Jos kuitenkin päädyt käyttämään suoristusrautoja ja muita, muista aina lämpösuoja. Älä myöskään pidä rautaa liian kuumalla. Monissa raudoissa on lämpötilan säädin ja mitä alhaisempi lämpötila on, sitä parempi (tietysti?)

♥ Oma henkilökohtanen tapani miten oon saanu lämpörautojen käytön pidettyä minimissä on se, että päätän etukäteen viikon alkaessa, monenako päivänä aion hiuksiani raudoilla käsitellä ja myös pidän siitä kiinni. Jos esimerkiksi suoristan hiukset maanantaina, laitan ne yöks löysälle ponnarille, jolloin ne on suorat myös tiistaina. Keskiviikkona ne on edelleen suht. koht suorat, mutta ei enää tuuheet, joten laitan päiväkampaukseks ponnarin. Torstaina sitten vähän sliipattu nuttura jne. You get my point?

- Eli, jos on huono hiuspäivä tai tukka tuntuu likaiselta, mieti vaihtoehtoja. Ehkä pesemisen sijaan voisit laittaa sen kiinni? Näin saat pikkuhiljaa pidennettyä pesuväliä ja helpoilla kikoilla säästyt jokapäiväiseltä rautojen käytöltä. 

030_1
Hiusten hoitaminen

- Jos omistat esimerkiksi just punaiset hiukset, tai ruskeat joilla on tapana haalistua, osta colormaskeja. Monet värit on myrkkyä hiuksille, joten hoitavien sävytteiden käyttö pidentää värjäysväliä.

♥ Joka kerta pestessäni hiukset, laitan pesun lopuks pyyhekuiviin hiuksiin reilusti KC:n punasta colormaskia ja annan vaikuttaa 20-60 min hiuksissa. Nimittäin oon itelläni huomannu pidemmän vaikutusajan auttavan enemmän, vaikka pakkaus kehottaakin 5-10 minuutin sävytteen käyttöön. 

- Jos juurikasvu puskee, värjää ainoastaan tyvi, niin kauan kuin muuten väri on hyvässä kunnossa. Latvat yleensä kärsii värjäyksestä eniten, joten niiden suojeleminen kannattaa. (Tsekkaa värin kirkastamiseen vinkki ylempää).

♥ Itse värjään hiukset 2-3 kuukauden välein, mikä on punasten kanssa yllättävän pitkä aika. Tähän tulokseen kuitenkin pääsin helposti kun aloitin sävytteiden käyttämisen. 

- Yks tosi tärkee juttu hiusten kunnon kannalta on hyvä hiusöljy! Kun sitä käyttää säännöllisesti latvoihin, se estää hiuksia hamppuuntumasta ja takuttumasta ja ne näyttää parempikuntoisilta. Täähän ei tietenkään kakshaarasia poista, mutta piilottaa ne tehokkaasti. 

♥ Mä käytän hiusöljyä aika reippaasti. Aina suihkun jälkeen laitan sitä kosteiden hiusten latvoihin usean tipan verran ja annan latvan jäädä selvästi öljyiseksi. Se imeytyy kyllä illan/ yön aikana, eikä aamulla tukka näytä yhtään likaiselta. Myös toisinaan jos latvat näyttää aamulla pörrösiltä esimerkiks yönutturan jäljiltä, laitan muutaman tipan hiusöljyä latvoihin ja harjaan, niin ongelma on poissa.


001052
Muut vinkit

- Hiusten leikkaaminen ei vaikuta niiden kasvamiseen mitenkään, mutta latvojen kuntoon kyllä. Jos latvat on huonossa kunnossa eikä niitä leikkaa, ne saattaa katkeilla ja näyttää epätasaisilta. Siispä suositeltavaa olis käydä napsasemassa pari senttiä latvoista pois silloin tällöin.

♥ En kuitenkaan ala leikkauksen suhteen antamaan sen enempää ohjeita, sillä en sitä itsekkään noudata. Hyvähän se olis, mutta tällä hetkellä oon niin tyytyväinen mun hiusten pituuteen, etten näistä raaski luopua. Hiusöljy ja hiusten hyvä hoitaminen muuten pelastaa ongelmaa pitkälti. Ehkä kuitenkin rohkaistun kohta varaamaan kampaajan, who knows? 

- Hyvä hiusharja on yllättävän isossa osassa hiustenkasvatusta. Luonnonharjaksista tehty pehmeä harja on ehdottomasti paras vaihtoehto, mutta esimeriks Tangle Teezer tulee hyvänä kakkosena. Mitä vähemmän harja repii hiuksia, sen parempi. Suositeltavaa on myös välttää harjaamista pitkin päivää, sillä hiukset kärsivät myös liiallisesta harjaamisesta. Pari kertaa päivässä riittää oikein hyvin.

- Aloita aina hiusten harjaus ihan latvoista ja etene sitten ylöspäin (ei tietenkään vastakarvaan, hehheh). Näin takut eivät pääse kasaantumaan latvoihin ja hiuksia ei tule revittyä niin kovasti.

- Käytä aina ponnareita jotka on "liimattu" yhteen. Myös puhelinlankaponnarit on hyvä vaihtoehto. Tärkeintä on ettei lenksussa ole liitososana metallista osaa, sillä hiukset jäävät siihen helposti kiinni ja myös se repii hiuksia.

- Muista myös vaihdella poninhännän ja nutturoiden korkeutta ja paikkaa. Hiukset kuluvat, jos niitä pitää jatkuvasti kiinni samasta kohdasta. 


Uusi kansio9

13 kommenttia:

 1. ERittäin hyviä vinkkejä! Oon rakastunut todella palavasti color maskeihin ja kaikkiin väriä säilyttäviin tuotteisiin nyt kun hiukset on punaiset, joutuu ihan eri tavalla pitämään niistä huolta värin ollessa näin vaikea. Toisaalta punainen on niin upea, että mielelläni huollankin hiuksia kun osaan :) Ite käytän öljyn sijasta Schwarzkopf Bonacure Moisture Kickiä, se on mun hiusten pelastus!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva, punatukkasisko! Noi colormaskit on kyl niin ehdottoman hyviä, et en oo törmänny vielä parempaan tapaan hoitaa punasia hiuksia! Joskus ärsyttää ihan kauheesti tää miten paljon tää hiusväri vaatii, mut niinkun sanoit, onhan se sen arvosta kun väri on niin upea! :-) Kiitti muuten tuotevinkistä, täytyykin kokeilla sitä seuraavaks. Löytyykö ihan peruskaupoista vai pitääkö turvautua nettiin? :-D

   Poista
 2. Nää on ihan kivoja postauksia vaikken mä tarvikkaan näitä niksejä ees kun omistan jo pitkät hiukset. (:
  Vaikuttaa toki etten ole värjännyt ikinä ja hiuksien paksuuden ja pituuden takia en kovinkaan usein jaksa kihartaa tai suoristaa. En kyllä ikinä jaksa kokeilla ohjeita mitä oon lukenut koska kasvaa nää muutenkin näköjään :D
  http://nanna97.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kävinkin kurkkaamassa blogias, enkä voi kun todeta että niin kadehdin tota sun tukkaa. Ihan täydellinen ja niiiin paksun näkönen. Tosi kunnioitettavaa muutenkin että et oo koskaan värjänny hiuksia ja käytät vähän kuumia rautoja, se on nykyaikana vähän harvinaisempaa! Ehkä mäkin saan joskus vielä tollasen unelmatukan kun sulla! :-D

   Poista
 3. Mä oon joskus lukenut taas jostakin että hiukset auki nukkuminen auttaisi hiusten kasvussa? Pitääpä koittaa ruveta nukkumaan hiukset kiinni, jos se vaikka auttaisi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooo hei alempi anonyymikin sanoi samaa, voi hyvinkin olla mahdollista. Ite vaan oon mieltäny et kun hiukset on pitkät, ne auki nukkuessa takkuuntuu ihan kauheesti ja niistä tulee pörröset. Mutta en tiiä, pitää kokeilla nukkua hiukset aukikin taas joskus, niin siitähän sen näkee mikä sopii omalle päälle! :-D

   Poista
 4. Ihan hyviä vinkkejä mutta muutamasta kohdasta olen eri mieltä. Olen lukenut monilta sivuilta, että kannattaa nukkua hiukset auki sillä hiukset kiinni se vaan repii hiuksia. Ja kampaaja pesee kampaamossa mun hiukset aina kuumalla vedellä ja kehittaa tekemään niin myös kotona. Kuitenkin netissä lukee, että pitäisi pestä kylmällä vedellä.... Aika ristiriitaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, voi hyvinkin olla mahollista että erilaista infoo oot saanu! Nää vinkit kun on kaikki vähän sellasia "mututuntuman" juttuja, enkä oo varma näiden toimivuudesta, oon vaan itse kokenu nää hyviksi. :-D Uskon kuitenkin kampaajan ammattitaitoon ja siihen mistä se puhuu! Kiva siis kun tulit kertoon mitä ite oot kuullu, pitää kokeilla näitäkin tapoja ja vertailla mikä on mulle se hyvä juttu. Kaikkien hiukset kun on niin erilaiset, että toiselle voi vaikka sopia kylmä vesi, toiselle kuuma! :-) Never know!

   Poista
  2. Luulisin kuulleni tällaisen ohjeen: pese hiukset lämpimällä (ei liian kuumalla kuitenkaan) ja sitten lopuksi sitä viileää vettä, joka sulkee ne hiusten suomut. Muta mene ja tiedä mikä näistä on se "oikea". Toiset jutut toimii toisille ja toiset taas ei.

   Poista
  3. En oo kuullu, että pitäisi kuumalla vedellä pestä hiuksia. :-o

   Hiukset kannattaisi pestä lämpimällä vedellä ja lopuksi huuhdella vielä kylmällä, että hiussuomut sulketuvat. Toki voit pestä myös kokoajan kylmällä, mutta musta ainakin on mukavampi olla lämpösessä suihkussa. :-D
   In my opinion & mitä mulle on opetettu terveisin hiusalan opiskelija.

   Poista
 5. Kuinkahan tuo hiusten tasaus? Itse tapasin viime syksynä kuntosalin pukkarissa naisen, jolla oli pitemmät hiukset kuin mulla ja sulla. Ihailin niitä ääneen ja hän kysyi kuinka usein käyn leikkauttamassa omiani. Vastasin, että noin 1-2 kertaa vuodessa. Hän sanoi käyvänsä 4 kertaa vuodessa. Aloin noudattaa samaa ja nyt hiukseni ovat pitemmät kuin vuosiin! :)

  VastaaPoista
 6. Ite toimin oikeestaan päinvastoin. Pesen hiukset joka aamu aina ennen kun lähen mihinkään, ja harjailen niitä märkinä jotta ne kuivuu suoriksi. Hyvin huoletonta siis, ei tartte suoristaa koskaan ;)

  VastaaPoista
 7. Minä pesen aina aamuisin tukan, nyt äitiyslomalla on kivempi aloittaa päivä raikkaana. Iltasin jos vähäänkään kosteella tukalla menee nukkumaan, on aamulla todella inhottavan tuntuinen päänahka :/ Ja näin synnytyksen jälkeen kun hormoonit yms tasaantuu, tukkaa lähtee vaikka tekisit mitä! Välillä sitä miettii että kaljuksiko tässä muuttuu :D

  VastaaPoista